ADHD
Tizenhárom éves fiúnknak, Norbinak leginkább az iskolai magatartásával kapcsolatban adódtak gondjai, ahol egy év távlatában két igazgatói megrovásra is érdemesnek találták a viselkedését. Osztályában egyébként több sajátos nevelési igényű gyermek is van, és jellemzőek más gyerekeknél is a magatartásproblémák. Az agresszív cselekedetei miatt javasolták, hogy keressünk fel pszichiátert. Az oktatási intézményben kertelés nélkül felvetették, hogy akár gyógyszeres kezelését is indokoltnak tartanák, úgy éreztük, hogy presszionálva vagyunk. Ezt egy erős jelnek vettük, és valóban felkerestük a nevelési tanácsadót.
Utánanéztünk elrőre a szóba jöhető gyógyszereknek, és mérlegelve róluk a képet, annyira mégsem tartottunk jó ötletnek az alkalmazásukat. Úgy döntöttünk, hogy a szóba jöhető alternatív megoldásokat is napirendre vesszük. Ekkor jelentkeztünk be neurofeedback konzultációra. Szerencsére már egy ideje tudtuk, hogy van a közelünkben ilyen központ. A konzultációt követően hetente két alkalommal el is kezdtünk járni.
Együttműködve az iskolával bejelentkeztünk az orvoshoz is. Mi volt a kezünkben? Egy fél évvel korábban kapott papír, hogy a gyermekünk ADHD-s. Ezt figyelembe véve a doktor felírta a Statterát, amelyet végül mindösszesen két hónapig szedett a fiúnk, ugyanis a terápia közben erős étvágycsökkenés és székrekedés jelentkezett. Mindez sajnos súlycsökkenéssel járt együtt, így végül az orvossal egyetértésben lemondtunk a gyógyszerek alkalmazásáról.

(tovább…) read more

Egy 13 éves ADHD-s gyermek édesanyja, Noémi írta nekünk

Tikkelés elhagyása

Zoltán, Martin édesapja

A mi elsődleges problémánk a kilenc éves fiúnknál, Martinnál, a tikkelés volt. Három-négy éve kezdett el tikkelni, amelyek folyamatosan változtak, mindig más és más formában jelentek meg és különböző erősséggel. A fejrángatás volt a legszembetűnőbb, de előfordult, hogy a szemgolyóját fordította el, és a szájtátás is egy ideig jellemző volt. Ezek egymás után jelentkeztek.

Már az első tikkek megjelenésénél felkerestünk több szakembert, de nem tudtak tanácsolni nekünk semmit, azon kívül, hogy várjunk: a későbbi hormonális változásokkal lehet, hogy ki fogja majd nőni. A győri Neurofeedback Központba a legerősebb tikknél, a fejrángatásnál jelentkeztünk. Az első, vagy a második ülés után ezt a tikket, a fejrángatást, azonnal elhagyta. Volt jó pár hét, 10-15 ülésnyi időszak, amikor semmilyen tikkje nem volt.

(tovább…)

Zoltán, Martin édesapja írta nekünk

Viselkedés és aktivitási zavar

Deákné Horváth Viktória, Levente édesanyja, pedagógus

Úgy érzem, most jött el az idő, hogy leírjam történetünket, hátha segítségként vagy tanulságként szolgálhat másoknak is. Kisfiam, aki jelenleg 10 éves múlt, kicsi kora óta mozgékony, minden iránt érdeklődő kisfiú volt (éppúgy, mint édesapja). Az óvodában eleinte nem volt vele gond, a többi, hasonló korú gyermek viselkedése közé az övé is beleillett. Sajnos később az óvodában a szüleitől tanult tiszteletteljes viselkedése sokat
romlott. Ennek fő oka az volt, hogy a csoportba nehezen illeszkedett be, barátkozni pedig csak a hasonlóan nehezen beilleszkedő gyerekekkel tudott, akik viszont kifejezetten rossz magatartásúak voltak. Ezáltal sokat romlott a magatartása és szófogadása is. Az iskolát az óvodából hozott magatartásától eltekintve is viszonylag jól kezdte, a finommotoros éretlenségen kívül (ami miatt nagyon sokat szenvedtünk az írással) nagyobb problémák nem adódtak. Második osztályban kezdett megváltozni, a fő probléma az volt, hogy egyre agresszívebben viselkedett társaival és tanáraival is. Ezt a viselkedést leginkább a fokozódó türelmetlenség és a gyors, könnyű eredmények egyre csökkenő száma váltotta ki. Érdeklődése nagyon eltért az osztálytársaitól (akik egyébként 1-2 évvel idősebbek nála, most ez a divat), ezért itt sem sikerült teljesen beilleszkednie, ez csak fokozta a helyzetet. Nagyon aggódtunk, nem szerettük volna, ha emiatt kényszerülünk iskolát váltani. Megtettük az első lépést a Nevelési Tanácsadóban folyó kivizsgálással. Itt megkaptuk a diagnózist: figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHD). F90-es kódot kaptunk, illetve SNI státuszt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy heti egy óra fejlesztésre jogosult az iskolában, melyet gyógypedagógus végezhet. Mivel tisztában voltam azzal, hogy ettől még az ő viselkedése gyökeresen nem fog változni, úgy gondoltam, hogy azzal teszem a legjobbat mindenkinek, hogy a kistestvére miatt éppen megszűnő GYES után nem állok vissza a munka világába, hanem felkutatok minden olyan lehetőséget, amivel őt segíteni tudom. (tovább…)

Deákné Horváth Viktória, Levente édesanyja, pedagógus így írta le a változásokat

Asperger szindróma, ADHD

Szakácsné Rita, 9 éves ADHD-s, aspergeres kisfiú édesanyja írta a következőket

Kisfiam 9 éves, 3. osztályos ADHD-s, Aspergeres. Folyamatosan küzdünk az iskolával, mert ki akarják tenni, főként a magatartászavara miatt. Az eszével semmi gond. A 2. alkalom után volt éppen a suliban a fogadó óra, mikor a tanító néni örömmel közölte, hogy Balu sokkal nyugodtabb, mint eddig volt. Ez az ő esetében, valóságos csoda. Az alvásproblémái az 1. alkalom után megszűntek, pedig éjszakánként nagyon sokat mászkált. Most a 4. alkalom után vagyunk, ha így haladunk, talán tényleg elhagyhatjuk a gyógyszert, amit én remélni sem mertem. Köszönöm az eddigieket, remélem tényleg megvalósul az “álmom” és benn tudom tartani a suliban, a gyógyszer elhagyásáról pedig már álmodni sem merek…de talán … mégis.

Szakácsné Rita, 9 éves ADHD-s, aspergeres kisfiú édesanyja így nyilatkozott

ADHD

Neuberger Márta, 9 éves ADHD-s kisfiú édesanyja

Jó kis csapat vagytok, nagyszerű hozzáállással! Sok helyen voltunk már Barnussal, aki ADHD-s, de ilyen nyitottságot és odafigyelést ritkán tapasztalni. Még 1000 kérdésem lett volna… 😉 Nagy reményekkel nézek a következő időszak elébe! 🙂 Köszönöm a nagyszerű tanácsaitokat is az elalvással kapcsolatban! Bevált!

Neuberger Márta, 9 éves ADHD-s kisfiú édesanyja