Neurofeedback
Győr

Gyakran ismételt kérdések

Mit csinál a neurofeedback?

Az agyműködést optimalizálja. Az agyhullámokat rendezi össze.

Hogy zajlik a neurofeedback állapotfelmérés?

Ez egy beszélgetés a klienssel, gyermekek esetén a szülővel.

Ezt megelőzi az anamnézis kérdőív kitöltése. Adott esetben elvégezzük a teljesítménymérő tesztet is. Megjegyzés: a szívesen nézett mesefilmeket, filmeket kérjük elhozni, mert enélkül nem tudjuk a tréninget kivitelezni. Ez pendrive- on, CD-n is történhet vagy előzetes egyeztetés esetén egy megadott linkről le tudjuk tölteni.

Hogy kell előkészülni a tréningre?

Semmilyen előkészület nem szükséges.

Szükséges kísérőt vinni?

Kiskorú gyermek esetén az állapotfelmérésre nagykorú hozzátartozó kísérete szükséges. Kisgyermekek esetén a tréning ideje alatt nagykorú hozzátartó jelenléte szükséges. Amennyiben a gyermek állapota lehetővé teszi (14 év felett), a későbbi alkalmak látogatása írásos szülői beleegyezéssel egyedül is történhet.

Hogy zajlik egy tréning?

A kliens fejbőrére elektródákat illesztünk egy zselé segítségével több ponton. Ezek az elektródák

érzékelik az agyhullámokat és ezt a készülékbe és a számítógépbe vezetik. A kliens feladata a képernyő nézése. Továbbá a fejére kerül egy fejhallgató, a kezébe vagy ölébe pedig egy rezgő doboz egy plüssállat vagy párna formájában.

A tréning során a tréner folyamatosan kapcsolatban van a klienssel, ill. gyermekek esetén a szülő is bent van. A kliens így visszajelzést tud adni a tréning folyamán.

Mit kell csinálni a tréning alatt?

A kliens elhelyezkedik egy kényelmes fotelban. A legfontosabb feladata a képernyő nézése. Továbbá a fejére kerül egy fejhallgató, a kezébe vagy ölébe pedig egy rezgő doboz egy plüssállat vagy párna formájában.

Az elektródákat hogy rögzítik?

Egy zselével, melyet a fejbőr megtisztítása után visz fel a tréner. Ezt a tréning végén le lehet törölni.

Áramot vezetnek a kliens fejébe?

Nem. A berendezés agyhullámokat érzékel az elektródák segítségével és ezt a berendezés segítségével visszacsatolja.

Fáj-e a neurofeedback tréning?

Nem. 

Hány éves kortól ajánlott?

1 napos-99 éves korig 😉

A neurofeedbackkel lehet diagnosztizálni?

Nem. A diagnózist orvos állítja fel. Ez egy terápiás módszer, melyet az anamnézis felvétele után a terápiás terv szerint végez el a tréner.

Hány alkalom szükséges?

Ezt a kliens állapota határozza meg. Vagyis a tünetektől függ. Minél összetettebb a tünetegyüttes, annál több alkalomra van szükség kúraszerűen szünetek közbeiktatásával. Migrén vagy alvászavar esetén pl. már a 10 alkalom is tartós eredményhez vezethet. Tanulási zavarok, figyelemzavar és/vagy hiperaktivitás esetén 40-60alkalom lehet szükséges.
Autizmus, beszédfejlődési zavar esetén akár több is.

Heti hány alkalom szükséges?

Általában heti 2 alkalom a hatékony tréning. A 2 alkalom közt 48 óra eltérés javasolt. Vannak heti 1 alkalmas terápiás tervek, ill. heti 3 vagy több alkalmas intenzív tréning is.

Milyen gyakran van szükség a kúra ismétlésére?

A 10 vagy 20 vagy akár 60 alkalomból állú kúra után minimum 3 hónap szünettel újabb kúrát lehet kezdeni. Ekkor a módosult tünetek alapján új terápiás terv készül.

Milyen eredményt hoz a neurofeedback?

A tünetek tekintetében a negatív tünetek csökkennek, a kliens összességében összerendezettebbé válik.

Hány alkalom után várható javulás?

Állapottól függően az első sikerek 5-10 alkalom után már jelentkezhetnek, és általában 15-20 alkalom után válik az eredmény tartóssá.

Tartós az eredmény?

Az eredmény tartós.
A klinikai tapasztalatok szerint ADHD esetén a kliensek 90%-ánál tartós javulás érhető el. Az autizmus spektrum zavar tüneteinek az enyhítésében is jó eredményeket sikerült elérni. A viselkedési problémák esetén a tüneteken a legtöbb esetben enyhíteni lehet.

Van negatív mellékhatása a tréningnek, mely tartósan megmarad?

Nincs. A tréning eljárás biztonságos. A tünetek átmeneti rosszabbodása lehetséges.

Epilepszia esetén végezhető-e neurofeedback tréning?

Igen. Ebben az esetben a kezelőorvos írásos beleegyezése szükséges. Epilepsziával élő kliensek esetén a neurofeedback tréning elvállalása előtt az anamnézis felvételét követően konzultálunk a hazai és/vagy külföldi szakmai csapatunkkal. A terápiás terv elkészítésében ekkor szakmai támogatást van módunkban igénybe venni.

Lehet a neurofeedback-el gondolatot olvasni vagy befolyásolni?

Nem.