Neurofeedback
Győr

Neurofeedback tréning

A neurofeedback egy agyhullám tréning, amely egyrészt egy terápiás eljárás bizonyos tünetekkel járó állapotok javítására, másrészt egy modern tanulási rendszer, amellyel fokozni lehet az agy teljesítményét.

A neurofeedback minden esetben az agyműködést optimalizálja.

A neurofeedback tréning kezdetekor a legfontosabb, hogy meghatározzuk a kliens jelenlegi állapotát, valamint a saját célját, hogy mit szeretne az állapota javulásának az érdekében elérni, azaz a célját.

A konzultáció egy részletes anamnézis felvétel, valamint beszélgetés a klienssel vagy gyermekek esetén a szülővel.
Ezután meghatározzuk a tréning tervet, a klienssel közösen meghatározzuk azt a célt, amit a neurofeedback segítségével a tréning elérhet.

Fontos megjegyezni, hogy sem ez a tréning, sem más terápia és eljárás nem ígér 100% garanciát. A több éves klinikai tapasztalatokra támaszkodva tudunk prognosztizálni, hogy az adott állapot esetén milyen eredmények születtek. Pl. ADHD esetén már a 60-as évektől is jelentős eredményeket értek el a tünetek enyhítésében, napjainkban pedig a kliensek 90%-a tartós javulásról számol be.

Az első konzultációt egy próbafelhelyezéssel zárjuk 5-10 percben, de az idő függvényében akár egy 15-20 perces mini tréning is belefér. Ez gyermekek esetén különösen fontos, hiszen ők kíváncsiak, izgulnak, félnek is néha a sok-sok megpróbáltatás miatt az új dolgoktól.

A tréningtervben javaslatot adunk a tréningek darabszámára. Ez felnőtt migrénes kliens esetén a tapasztalatok alapján 10 alkalom, amelynek során jó eséllyel már az 5-6. alkalom után a tünetek enyhülését érezhető.
Súlyosabb állapotok esetén, mint pl. figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) 20-40 alkalom a javaslat, melyet követhet még 20 alkalom.
A 20 alkalmas tréningblokkok között javaslatot tehetünk a tünetek alakulásának függvényében pár hónap szünetre, hiszen az idegrendszer áthuzalozása nem megy végbe pár hét alatt, ehhez több hónap idő kell. Illetve akár egy-egy tréningblokk igazítható a nyári szünethez, iskolai felvételihez, nyelvvizsgához is.
Autisztikus tünetegyüttes esetén időről időre újabb célok meghatározása is lehetséges, hiszen a tünetegyüttes komplexitása nagyobb fokú, mint pl. ADHD, szorongás vagy alvajárás esetén.

ILF – neurofeedback

Az ILF-neurofeedback technológia előnye, hogy a kliensek viszonylag hamar, tehát már az 5-6. alkalom után is pozitív változásokról számolnak be. Jó megfigyelő kliens vagy gyermek szülője sok esetben már a 2-3. alkalom után is észrevesz változásokat. Ezek nem feltétlenül a célként kitűzött tünetek csökkenését jelentik, hanem jobb elalvást, jobb átalvást, a fejfájások csökkenését, jobb étvágyat, kiegyensúlyozottságot akár.

A tréninggel elért hatás tartós, mert áthuzalozza az idegrendszert, azaz új kapcsolatokat épít ki. Olyan, mint a biciklizés. Aki egyszer megtanult biciklizni, az sosem felejti el.

Mint minden terápia esetén, a neurofeedback tréning esetén is számolni kell a tünetek kezdeti rosszabbodásával. Sőt bizonyos pozitív változások mellett is bekövetkezhet bizonyos tünetek átmeneti rosszabbodása. Erről a tréning alkalmakon vagy akár közben a trénert tájékoztatni kell.

A tréning alkalom 60 perc. Minden alkalom egy rövid megbeszéléssel kezdődik, melyben az előző alkalom óta tapasztalt változásokat térképezzük fel. Fontos, hogy a tréning ideje alatt naplót vezessünk a naponta tapasztalt változásokról. Ez lehet akár egy papírlap is, ahova felvezeti a kliens az észrevételeit.

A tréning során is kíváncsiak vagyunk az észlelt eseményekre, változásokra, hiszen ez visszajelzést ad a trénernek a folyamat módosítására.

Az ILF-technológia előnye, hogy nem szükséges a kliens „hatékony” közreműködése. Egyetlen feladata, hogy nézze a monitort. Akarattól függetlenül úgyis hallja a hangokat a fejhallgatón keresztül, valamint érzi a rezgést a vibrációs doboz segítségével.
Pontosan ezért alkalmas az ILF-technológia születési sérült csecsemők vagy látássérült emberek trénelésére is. Sőt hallássérülés esetén is 2 csatorna input jelei jutnak el, azaz a vizuális és taktilis csatornáké.

A rezgő dobozt pedig csak abban az esetben nem alkalmazzuk, ha a kliens taktilisan hiperszenzitív. Ebben az esetben egy kellően nagyméretű párnába behelyezve is kísérletet tehetünk a vibrációs eszköz alkalmazására. A neurofeedback tréning a hiperszenzitivitást is csökkentheti.